Alice B. Toklas kokebok anbefales i Alt for Damene

by Karen Hagen

Alt for Damene collage

Alt for Damene anbefaler Alice B. Toklas kokebok i deres sommer nummer (08 juni/juli)

‘Fantastiske fortellinger’ skriver Elsebeth Danielsen, redaksjonssjef i bladet:

Alice B. Toklas kokebok

Fantastiske fortellinger

Endelig er den her på nytt i norsk ­språkdrakt, Toklas’ vidunderlige kokebok fra 1954. Alice Babette Toklas ble født i California i 1877. På en reise til Paris i 1907 møtte hun forfatteren Gertrude Stein. Sammen skapte de den sagnomsuste litterære salongen med stamgjester som Ernest Hemingway, Paul Bowles, F. Scott Fitzgerald, Henri Matisse og Pablo Picasso. Toklas ble kjent som Steins trofaste kjæreste, oversetter, kokk, kritiker, rådgiver og livsorganisator.

Boken er først og fremst en samling fantastiske historier fra livet de levde sammen. Om mennesker de traff, mat de spiste, om oppgangstid, krig og gode franske tradisjoner. Måten hun skriver på vitner om livsnytelse og kvalitets­bevissthet. Om det å oppleve et måltid og leve gjennom maten. De fleste oppskriftene har fortellinger knyttet til seg. F.eks. kapittelet Mat tante Pauline og ­ Lady Godiva førte oss til. Jeg fikk veldig lyst til å prøve soppterten som ble laget av selvplukkede sopp en gang de hadde kjørt feil. Og så er det fortellingen om den østerrikske kokken Kaspar som rakk å servere dem gulasj før han stakk av med kvinnen han mente var en djevel.

En skatt av en bok. Takk til forlegger Karen Hagen og det lille forlaget Grapefrukt som tør å satse på en slik klassiker (Kr 299, Grapefrukt Forlag).